perjantai 16. lokakuuta 2015

Eteisremonttia

Viime kesän ollessa sateinen, kävin mökillä sisähommien kimppuun. Ennen juhannusta maalasin yötöinä lastenhuoneen (siitä lisää myöhemmin) ja eräänä heinäkuun sadepäivänä aloin raivata mökin kaaosmaista eteistilaa.
Eteinen toimi alunperin keittiönä,1950-luvulla, rakennuksen ollessa ensimmäisessä vaiheessa (päädyn makuuhuoneet puuttuivat). Myöhemmin kun rakennusta jatkettiin, muuttui pieni keittokomero eteiseksi, koska siitä on uloskäynti talon taakse. Vuosien myötä uloskäynti suljettiin, naulakkoon kertyi kaikenlaista palttoota ja naulakon alle rojua. Eteistä hallitsi myös korkea kaappi, jonne kyllä mahtui tavaraa, liikaakin, joten sitä ei siivottu tarpeeksi usein ja hiiret käyttivät sitä mielellään myös kotinaan.
Eteinen oli siis ahdas ja tunkkainen.
Purimme ison kaapin ja raivasimme kaikki tavarat pois. Rojun alta paljastui kaikenlaista jännittävää. Hiiret olivat nakertaneet kaapin taakse oman ulko-oven. Lattiassa on myös kahvallinen luukku, jota äitini mukaan käytettiin joskus jääkaappina (talon alla oli kesäisin viileämpää kuin sisällä). Myös ihmeellisiä tavaroita löytyi kaapin perukoilta (esimerkiksi vappukoristeita 60-luvulta). Mitä enemmän tavaraa lähti, sitä kauniimmilta riisutut esineet alkoivat näyttää. 
Lopulta jäljelle jäi vain seinät ja lattia...

 

Fiilistelin tyhjää huonetta muutaman päivän ja leikittelin kirjavan seinän kanssa. asettelin esineitä ja ihmisiä huoneeseen ja valokuvasin. Seinäpinta oli mielestäni todella makea ja hetken jo harkitsin jättäväni sen tuollaiseksi. Käytäntö ja järki kuitenkin voittivat ja valkoinen maali puhdisti pian seinän.


Päätin että remontin budjetti on periaatteessa 0 euroa, vanhalla ja käytetyllä on pärjättävä. Valkoista maalia ostin kuitenkin muutaman litran seiniä varten, naulakko löytyi kierrätyskeskuksesta 3 eurolla ja naulakkoa varten jouduin ostamaan myös pienen purkin petroolin sinistä maalia. Myös lamppua varten ostin uuden sähköjohdon Claes Ohlssonilta. Kaikki muu löytyi mökiltä: valkoiset hyllylevyt, isoäidin vanha ovaali peili, eriväriset naulakkokoukut (olin ostanut vuosia sitten "jotain kivaa tilaa varten"), vanha tikkataulu muistilappuja varten, lipasto (joka toimii kenkäkaappina), 50-luvun valaisin (jonka putsasin pölyn ja tahrojen peitosta)  sekä seinälle kehystetyt akvarellimaalaukset (omaa tuotantoa). Oven eteen ompelin Kakara-kankaasta verhon. Kangas muistuttaa yritykseni Taidelippaan toiminta-ajoista ja yhdestä mukavasta yhteistyöstä.
 Tykkään eteistilasta nyt tosi paljon!

Ei kommentteja: